Op zondag 12 maart vond de Merenloop te Grou plaats. Maar liefst 874 deelnemers stonden aan de start van 1 van de afstanden. Er waren een 1,1 km en 2,5 km kids run en daarnaast nog een 5, 10 en 14 km voor de senioren. Drie leden van de WilpRunners waren aanwezig bij deze loop. Trienke Boltjes voor de 10 km en Hans Jakobs en ikzelf deden mee met de 14 km.

Het was echt prachtig weer dus de korte mouwen konden aan. Aangekomen in Grou werden we vanaf het parkeerterrein met een pondje naar het gezellige centrum gevaren. Op het Halbertsma Plein stond een grote tent waar de startnummers konden worden afgehaald en dit verliep allemaal zeer snel. De kidsrun was inmiddels al bijna afgelopen en de prijswinnaars van de 1,1 en 2,5 km werden al gehuldigd op het erepodium. Na de huldiging konden Hans en ik konden het startvak in voor de 14 km, Trienke kon ons nog even aanmoedigen aangezien haar afstand 20 minuten later startte. Doordat het niet een hele massale loop is met duizenden deelnemers was er alle ruimte in het vak en was dit ook niet opgedeeld in tijdvakken zoals je bij grotere evenementen wel eens ziet. Al snel volgde het startschot en zonder al te veel gedrang konden we aan onze afstand beginnen.

De eerste 2 kilometer van de route liepen door het dorp, maar al snel liepen we heerlijk langs het water over een fietspad en had je al snel het idee dat je in de vrije natuur aan het lopen was. Bij het 3 kilometer punt kwamen we aan bij het aquaduct waar we de heen en terug weg onderdoor moesten. Na deze eerste hindernis was het voorlopig afgelopen met de verharde paden en gingen we het weiland in. Al snel volgde het eerste hekje waar overheen gesprongen (in mijn geval geklommen) moest worden en weer verder dwars door het drassige weiland naar het volgende hek… De ondergrond was door de regen eerder deze week lekker drassig waardoor de snelheid van 10.8-11 km per uur al snel daalde naar 9.7-10 km per uur. Het was behoorlijk ploeteren maar na het weiland kwam er gelukkig een dijkje langs het meer, waar de ondergrond weer iets steviger was en al snel kon ik mijn snelheid weer wat omhoog kon krijgen. Helaas waren er wel nog een heel aantal hekjes op deze dijk en helaas, ze waren allemaal dicht, dus weer klimmen en klauteren. Dit maakte het rennen op de zachte ondergrond wel extra zwaar, elke keer als je weer een beetje lekker in je tempo zat kwam er weer een hekje waardoor je weer opnieuw op snelheid moest komen. Ergens rond de 9 km kwamen de routes van de 14 en de 10 km weer bij elkaar de rest van de route was weer over de openbare weg. Voor de tweede keer onder het aquaduct door. Inmiddels kon ik weer een gemiddelde snelheid van dik boven de 11 km per uur halen en langzaam maar zeker kon ik ook weer wat lopers in gaan halen. Wat altijd  een beetje extra vertrouwen in jezelf geeft en wat er ook voor zorgt dat je nog een restje energie vind om nog even te versnellen.

Ik heb er een gewoonte van gemaakt om elke loop, hoe lang of kort de afstand ook is af te sluiten met een sprintje en toen de finish boog in zicht kwam kon ik er ondanks mijn redelijk zware benen nog een sprintje van 17 km per uur uit persen. Eenmaal over de finishlijn, zag ik gelijk Hans en Trienke staan die al binnen waren. We kunnen alle drie op een geslaagde run met een meer dan prima resultaat terug kijken. Trienke finishte haar 10 km in 55:54 / 5.36 min/km, Hans finishte 14km in 01:18:15 /5.36 min/km en ik ook 14 km in 01:19:05 / 5.39 min/km

Ondanks de hekjes, de redelijk harde wind, soms tot de enkels in de blubber een hele leuke maar zware loop, over een schitterend parcours vol uitdagingen in een prachtige omgeving. Dit is er 1 die volgend jaar zeker weer op mijn lijstje zal staan.

 

Route Merenloop10KM

Route Merenloop14KM